Internationaal opererende bedrijven maken vaak gebruik van Wide Area Networks (WAN) om locaties wereldwijd virtueel met elkaar te verbinden. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van MPLS technologie.

Deze (dure) technologie is niet alleen sterk verouderd, maar kent ook een groot aantal nadelen. Denk aan de workload die het voor IT medewerkers met zich mee brengt om elke wijziging handmatig door te voeren. Maar ook aan de nadelen op technisch vlak zoals jitter, packetloss en denial of service.

Software-defined WAN biedt de oplossing hiervoor.

SD-WAN

De basis van SD-WAN bestaat uit een netwerkverbinding via een privé ethernetverbinding of het internet met daarbovenop een softwarelaag. De software biedt één eenvoudige userinterface, waarmee de beheerder vanuit één centraal punt alle netwerkverbindingen kan configureren en beheren, ongeacht de locatie. Op de locaties zelf hoeven dus geen handmatige handelingen meer verricht te worden. Daarnaast kunnen specifieke functionaliteiten centraal uitgerold worden. Dit wordt ook wel Network Function Virtualization of NFV genoemd.

Dit alles zorgt ervoor dat bedrijven veel flexibeler zijn omdat functionaliteit veel sneller over alle locaties kan worden uitgerold. En tegelijkertijd levert het een enorme kostenbesparing op. Enerzijds omdat er veel minder gebruik gemaakt hoeft te worden van dure bandbreedte. Anderzijds omdat wijzigingen maar één keer doorgevoerd hoeven worden.

De juiste keuzes

Om maximaal voordeel te halen uit SD-WAN dienen een aantal weloverwogen keuzes gemaakt te worden. Welke verbindingen moeten ingekocht worden? Welke software oplossing kiest u? Kiest u voor gesloten netwerken of een hybride oplossing? Etc.

Om al deze vraagstukken te kunnen beantwoorden is kennis van de markt en van de technologie onontbeerlijk.

Consultancy

Vanuit mijn jarenlange kennis en ervaring met zowel IP/MPLS netwerken als optische netwerken, adviseer ik internationaal georiënteerde bedrijven op het gebied van SD-WAN. Ik help organisaties om vanuit strategie te komen tot een concreet project wat uiteindelijk leidt tot een kostenefficiënte, toekomstvaste oplossing.

Meer weten?

Neem contact met mij op.